diumenge, 3 d’abril del 2016

LA FILLA DEL MAR


En el teatre tota situació dramàtica mereix ser considerada, i així, després de submergir-nos dins un drama medieval d'en Shakespeare, on nobles i guerrers lluiten pel poder, hem passat a un altre, d'ambient social molt diferent, més proper geogràficament, d’un autor nostrat: Àngel Guimerà.



No insistiré en la biografia d’aquest dramaturg que ja vaig comentar al seu dia en el blog Autors imprescindibles (1) però cal remarcar que “La filla del mar” forma part de l’etapa d’obres més notables del dramaturg:
“Mar i cel “, “Maria Rosa”, “Terra baixa” i aquesta “Filla del mar” van ser molt populars en la seva època a casa nostra i èxits a nivell mundial. Són obres que encara es representen ara.
Àngel Guimerà significà un abans i un després dins el teatre català i va ser una de les grans figures de la nostra cultura anterior a 1939. No oblidem que Guimerà fou també un home molt respectat en els cercles polítics catalanistes, pel seu compromís amb la pàtria i la llengua. Seva és la lletra de la "Santa Espina", la sardana prohibida en temps del dictador i amb això no cal afegir res més.


"La filla del mar", representada al
Teatre Nacional.


Cultivà una dramatúrgia romàntica i realista que basava la seva força en la relació sentimental i apassionada dels protagonistes, creant personatges que han resultat tipus emblemàtics de la literatura catalana moderna:  Saïd, Maria Rosa, Manelic i la mateixa Àgata, la protagonista de l’obra que analitzem ara, “La filla del mar”.
L'argument ens retrata la vida en un poblet de la costa catalana, on una societat primària, molt tancada en sí mateixa, ens retorna a una temàtica recurrent ja en altres obres de Guimerà: l'existència de la persona que és considerada diferent, i per tant, rebutjada per la majoria. Val a dir que, en certa manera, ens parla d'alguna problemàtica interior de l'autor, arribat a Catalunya des d'una altra terra.
La peça es va estrenarr el 6 d'abril de 1900, al teatre Romea, seu de les estrenes importants al nostre país.



Quan acabem la lectura, serà interessant recollir les idees i pensaments que ens suggereix l'obra, per tal de fer una valoració general conjunta.


(1) Clicant Autors imprescindibles sortirà la biografia d'Àngel Guimerà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada