dilluns, 18 d’abril del 2016

LA FILLA DEL MAR - VALORACIONS


“La filla del mar” és una obra on trobem els elements essencials que requereix un drama: en primer lloc una protagonista, l’Àgata, una noia innocent, sense malícia, que és manipulada descaradament per la Mariona, la seva mig germana, Enmig de les dues, trobem un home faldiller, guapo i ric, en Pere Màrtir, que du una vida despreocupada, festejant  les noies de la comarca. Si sobre aquesta base afegim un entorn inculte i xafarder, capitanejat per una ex-amant ressentida del Pere Màrtir, que maquina la seva destrucció, ja tenim ingredients suficients per crear una obra on el clima de tensió va creixent, per acabar en un esclat de dramatisme.
Cal ressaltar que, el retrat dels personatges no ofereix subtileses, sinó que respon a uns cànons socials clarament delimitats: la Catarina, l’amant despitada, és una dona venjativa i perversa; la Mariona, la pubilla rica, és per damunt de tot, egoista i calculadora; l’Àgata, la noia mig salvatge, menystinguda per tothom per ser diferent, representa la puresa de sentiments; és un ser primari amb reaccions primàries. S’enamora apassionadament d’en Pere Màrtir però és capaç de matar-lo quan se sent traïda. I per fi, la causa d’aquest terrabastall, el Pere Màrtir, és un home que contrasta amb la gent humil del poble; ell ha viatjat, és atractiu, té diners i sap gaudir de la vida i de les dones, que el veuen com un trofeu dessitjat. Per ell tan sols són un entreteniment i  en cap ha trobat el veritable amor. Quan finalment el troba, en braços d'una enamorada Àgata, el destí li juga una mala passada i tot el desenllaç es precipita. Val a dir que el Pere Màrtir té un esperit molt més noble i sincer que la resta de vilatans. El poble actua de manera implacable; la seva deshumanització, embrutits per la força que proporciona actuar en grup, és d'una crueltat que esparvera.

Conclusió: Guimerà ha construït una obra realista i dura, amb un llenguatge  sense poesia, on el diferent no troba el seu lloc. Amb una visió molt pessimista, fa una crítica esmolada de les conductes humanes; ens ve a dir que, en un món intrínsecament pervers, on les persones de cor noble són excepció, no es pot esperar res de bo. En conjunt, ens mostra una societat inculta, tancada, dedicada al xafardeig i a furgar en la vida dels altres, sense cap mena de pietat. 

1 comentari:

  1. Com alumnes del curs teatre en català de la escola de la dona trobem molt interessants els teus comentaris sobre les tres obres que hem treballat. Et felicitem per la teva iniciativa. Ana i Genis

    ResponElimina